Šiais laikais galima atrasti labai daug įdomių produktų, kurie yra apdoroti kiek kitaip, nei mus įprasta. Labai dažnai norint ilgiau išsaugoti tam tikrus produktus, juos vakuojame, marinuojame arba šaldome. Tačiau yra atrastas dar vienas būdas, kuris tampa vis populiaresnis, nes vis daugiau žmonių sužino apie jo naudą ir kaip daug naudingų medžiagų galima išsaugoti įvairiuose vaisiuose ir daržovėse. Tad šis būdas vadinamas liofilizacija. Apie ją plačiau ir norime papasakoti šiame straipsnyje, ką kiekvienam naudinga apie ją žinoti.
Kokie vaisiai ir daržovės gali būti liofilizuojami?
Jeigu bent jau kartą jums į jūsų akiratį buvo patekę liofilizuoti produktai, tai tikriausiai matėte, kad jų pasirinkimas yra labai didelis. Jeigu pradėsime nuo nesaldžių produktų, tai jie gali būti labai įvairūs, pradedant nuo įvairių produktų, kurie tinka naudoti vietoj prieskonių ir baigiant įvairiomis liofilizuotomis daržovėmis, kurios kartais gali atstoti ir įvairius užkandukus. Jeigu kalbėsime apie vaisius ir uogas, tad jų pasirinkimas yra labai platus, galima rinktis nuo egzotiškiausių vaisių, kurie auga kitose šalyse ir mūsų krašte randamų uogų.
Kodėl verta rinktis liofilizaciją, o ne kitus būdus išlaikyti vaisius ir daržoves?
Galima išskirti tikrai ne vieną dalyką, kodėl liofilizaciją rinktis yra žymiai geriau:
- Tokiu būdu užšaldyti vaisiai ir daržovės nepraranda savo maistingų savybių ir įvairių vitaminų, todėl naudingų medžiagų gaunamas kiekis yra lygiai toks pat, kaip ir valgant juos šviežius.
- Ilgas galiojimo laikas. Net ir pradarius indelį, produkciją galima laikyti pakankamai ilgai, o tai leidžia produktus išnaudoti iki pat galo. Jeigu žiūrėtume į vakavimą ar marinavimą, tuomet pradarytas indelis turi būti suvartojamas greitai.
- Gali būti naudojami kaip užkandžiai, juos galima valgyti bet kur, nes net ir vaikai negalės išsitepti.
- Jeigu jie bus naudojami vietoj prieskonių, tuomet patiekalai bus žymiai aromatingesni ir sveikesni.
Ką dar svarbu žinoti?
Tikriausiai renkantis bet kokius produktus, gana nemažą dėmesį skiriame jo maistingumui. Visada stengiamės rinktis tokį, kad jis duotų kaip įmanoma daugiau naudos. Lygiai tokį pat naudingumą gali duoti liofilizuotos uogos ir kiti produktai. Nors dažniausiai jų kiekiai nėra dideli, tačiau toje nedidelėje dėžutėje yra labai daug naudingų medžiagų, kas leidžia organizme palaikyti reikiamą vitaminų ir kitų mineralų kiekį. Tad suvalgę nedidelę pakuotę tam tikrų vaisių ir uogų, tikrai gausite labai didelį kiekį naudingų medžiagų. Kad gautumėte tokį kiekį, reikėtų suvalgyti labai daug šviežių vaisių ir tai padaryti būtų labai sunku. Ypač toks pasirinkimas yra gerai šaltuoju metų sezonu, kuomet trūksta šviežių vaisių. Tad kur kas geriau rinktis liofilizuotus produktus, nei uogas ar vaisius, kurios sudėtos parduotuvių lentynose.