Kaip pasirinkti tinkamą kruopų rūšį?

Nuvykus į prekybos centrą apsipirkti, apsupa įvairiausių maisto produktų gausa. Kiekvienas renkamės maistą pagal savo skonį. Tačiau vis daugiau žmonių domisi sveikesne mityba ir stengiasi rinktis naudingesnius bei sveikatai palankesnius produktus. Pagrindinės maisto medžiagos yra baltymai, riebalai ir angliavandeniai. Todėl susidarant mitybos planą, svarbu patenkinti šių medžiagų organizmo paros poreikį. Mitybos specialistai pataria daug angliavandenių turintį maistą rinktis iš ryto, o baltymų turinčius produktus vakare. Žinoma, vertėtų rinktis sudėtinių angliavandenių turinčius produktus, kurie yra ilgai skaidomi ir aprūpina mūsų organizmą energija. Daugiausia vertingųjų angliavandenių randama kruopose. Taigi, patiekalus iš kruopų verta rinktis pusryčiams. Tai gali būti košės pagardintos daržovėmis, džiovintais vaisiais ar mėgstamais prieskoniais. Be abejo, reikėtų įsigyti daugiau nei vieną kruopų rūšį, nes įvairios kruopos pasižymi skirtingomis savybėmis ir yra skirtingo skonio.

Kokiomis savybėmis pasižymi skirtingos kruopos?

  • Grikiai – vienos populiariausių kruopų. Jas dažnai renkasi žmonės norintys sumažinti kūno svorį. Grikiuose gausu geležies, kuri reikalinga raudonųjų kraujo kūnelių gamybai. Juose esantis baltymų kiekis yra didesnis nei kitose kruopose. Grikiuose taip pat gausu kalio, magnio, kalcio.
  • Kvietinės kruopos yra maistingos ir naudingos. Jose yra kalio, fluoro bei geležies. Kvietinės kruopos ypač tinka besirūpinantiems savo grožiu: plaukais, nagais bei oda. Dėl savo savybių, šios kruopos pagerina plaukų, nagų, odos būklę. Kvietines kruopas patariama valgyti su pieno produktais ar daržovėmis.
  • Miežinėse kruopose gausu ląstelienos. Jos dėka pagerėja virškinimas. Šiose kruopose daug mineralinių medžiagų.
  • Perlinės kruopos pasižymi dideliu fosforo kiekiu. Jis svarbus normaliai medžiagų apykaitai, būtinas gerai protinei veiklai. Perlinėse kruopose taip pat yra nemažas kiekis baltymų. Šių kruopų virškinimas trunka ilgai, todėl jos yra labai sočios. Norint greičiau pasiruošti perlinių kruopų košę, tereikia jas iš vakaro užmerkti.

Kruopas verta rinktis, nes jas nesunku paruošti. Iš jų galima pasigaminti įvairių sveikų patiekalų. Tai troškiniai, garnyrai, košės. Sumalus mirkytas kruopas mėsmale, galima pasigaminti įvairių kukulių, blynelių, kotletukų. Pasirinkę kruopas, galėsite gardžiuotis sveikesniais patiekalais.